Wat is fibromyalgie?

Wat is fibromyalgie?

  • Fibromyalgie is een aandoening waarbij langdurig pijn wordt ervaren in spieren en het bindweefsel.
  • Het belangrijkste fibromyalgie symptoom is chronische pijn verspreid over het gehele lichaam.
  • Andere fibromyalgie symptomen zijn onder andere hevige spierpijn, vermoeidheid en spierstijfheid.
  • Er is geen eenduidige fibromyalgie oorzaak. Langdurige stress, darmverstoringen, laaggradige ontstekingen en een ongezonder leven kunnen een belangrijke rol spelen.
  • De fibromyalgie behandeling bestaat onder andere uit: Magnesium, Vitamine B12, Vitamine D3, Griffonia Extract en Groen Extracten.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie is een aandoening waarbij langdurig pijn wordt ervaren in spieren en bindweefsel. Het belangrijkste symptoom is pijn verspreid over het gehele lichaam gedurende een periode van ten minste 3 maanden. Kenmerkend voor deze ziekte is ook hevige spierpijn. Daarnaast geeft fibromyalgie klachten zoals slecht slapen, moeheid, spierstijfheid en soms hoofdpijn. Het chronische vermoeidheidssyndroom (ME) openbaart zich regelmatig naast fibromyalgie. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen tussen de twintig en zestig jaar.

Fibromyalgie is een aandoening die moeilijk te classificeren is. Er zijn geen afwijkingen te vinden in de spieren, het bindweefsel of gewrichten. Ook verschillen de oorzaak en de klachten per persoon. Er bestaat veel overlap met andere aandoeningen, waardoor de diagnose vaak niet wordt gesteld.

Fibromyalgie oorzaak

Stress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie. Bij langdurige stress verzwakken het immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel. Ook beïnvloedt stress de slaapkwaliteit. Fibromyalgie patiënten bereiken vaak niet de diepe (delta) slaap, waardoor het lichaam niet in staat om de schade van de dag goed te herstellen. Dit komt onder andere door een te lage aanmaak van het groeihormoon (HGH). Bij de behandeling van fibromyalgie heeft het bereiken van een goede nachtrust dan ook prioriteit.

Ook de lever kan een belangrijke rol spelen in het ontstaan van Wanneer de lever gifstoffen niet goed kan verwijderen, worden deze opgeslagen in bind- en spierweefsels. Dit geeft klachten die horen bij fibromyalgie.

Symptomen

– Hevige spierpijn
– Verhoogde spierspanning
– Pijn in gewrichten
– Vermoeidheid
– Slaapstoornissen
– Hoofdpijn
– Soms wisselende stemmingen
– Prikkelbare darmen
– Concentratie- en geheugenstoornissen
– Temperatuurverhoging
– Botontkalking
– Algehele malaise

Oorzaken

– SIBO
– Lekkende darm syndroom
– Prikkelbaar darmsyndroom
– Spastische darmen
– Verstoring van het metabolisme van co-enzym Q10
– Verzuring
– Toxische overbelasting
– Langdurige stress
– Voedselallergie
– Voedselintolerantie
– Tekort aan voedingsstoffen
– Ontstekingen
– Tekort aan antioxidanten
– Te weinig beweging

Voedingsadviezen

  • Zorg voor een goede zuur/base balans
  • Het eten van veel verzurende producten kan er voor zorgen dat het lichaam het zure overschot niet meer volledig kan afvoeren. Verzurende voedingsmiddelen zijn onder andere varkens- en rundvlees, bewerkte melkproducten (zoals kaas), peulvruchten, ananas, tarwe(meel) en pinda’s.
  • Eet voeding rijk aan magnesium
  • Magnesium vermindert de pijn, geeft meer energie door het verbeteren van de citroenzuurcyclus en bevordert een gezonde nachtrust. Magnesium zit vooral in spinazie, koolsoorten, gedroogd fruit, noten, vette vis, koolsoorten, kikkererwten en bananen.
  • Eet voeding rijk aan omega-3 vetzuren
  • Omega-3 zit vooral in vette vis, noten en olijfolie
  • Eet gezond en gevarieerd
  • Kies voor een voedingspatroon rijk aan groenten en fruit, volkoren producten, vette vis en noten. Vermijd geraffineerde suikers, lightproducten en alcohol zoveel mogelijk.
  • Drink geen alcohol, koffie of thee met cafeïne
  • Alcohol, koffie en thee hebben een negatieve invloed op de slaapkwaliteit
  • Eet regelmatig gember en kurkuma
    Kurkuma is goed voor de lever- en galfunctie. De lever speelt een belangrijke rol bij de het afvoeren van gifstoffen. Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer.

Fibromyalgie test

Om fibromyalgie vast te stellen wordt van een drukpunten test (tenderpoints test) gedaan. Hierbij wordt de drukpuntgevoeligheid op 11 tot 18 specifieke plekken op het lichaam gemeten. Als 11 van de 18 punten pijnlijk zijn, wordt de diagnose fibromyalgie gesteld. Naast deze drukpuntgevoeligheid worden een aantal klachten zoals vermoeidheid en algehele malaise meegeteld in de uiteindelijke diagnose.